Καρκίνος του μαστού στους άνδρες και Ψυχική Υγεία

Καρκίνος του Ματού στους άνδρες, Ειρήνη Τσιτσιπά MSc, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι σπάνιος, αλλά υπαρκτός. Αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνόλου των καρκίνων του μαστού, αλλά ο αριθμός των ανδρών που λαμβάνουν διάγνωση φαίνεται να αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Τα ερευνητικά δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες είναι περιορισμένα και η θεραπεία βασίζεται κυρίως στις θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τις γυναίκες. 

Κάποια δεδομένα υποστηρίζουν ότι λόγω των βιολογικών διαφορών που υπάρχουν ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες και στις γυναίκες είναι δύο διαφορετικές  ασθένειες.  

Κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη μακροζωία, την παχυσαρκία,  το οικογενειακό ιστορικό, όπως και περιβαλλοντικούς και ορμονικούς παράγοντες και γενετικές μεταλλάξεις.

Οι άνδρες με καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζουν μοναδικές σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις. Ωστόσο, η πλήρης κατανόηση αυτών των εμπειριών, συμπεριλαμβανομένων των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων και των αναγκών υποστηρικτικής φροντίδας, έχει λάβει λιγότερη προσοχή. 

Πως επηρεάζει την Ψυχική Υγεία;

Η διάγνωση του  καρκίνου, συχνά συνοδεύεται από έντονο άγχος και κατάθλιψη. Οι άνδρες μπορεί να νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον, φόβο για την επιβίωσή τους και δυσκολία να αποδεχτούν την ασθένεια, ειδικά σε κοινωνίες όπου η εικόνα της ανδρικής “ανθεκτικότητας” είναι έντονη.

Επίσης, οι διαθέσιμες θεραπείες του καρκίνου και οι επιπτώσεις αυτών, μπορεί να επηρεάσουν την εικόνα σώματος και την αυτοεκτίμηση των ανδρών. Πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αλλαγές στο σώμα τους, ιδιαίτερα εάν επηρεάζεται η αίσθηση της αρρενωπότητας και η σεξουαλική τους ζωή.

Ο καρκίνος του μαστού συνδέεται συνήθως με τις γυναίκες, και οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με αυτόν συχνά νιώθουν απομονωμένοι και στιγματισμένοι. Επίσης, η σημαντική έμφαση που δίνει η δημόσια υγεία στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες,  φαίνεται έχει ενισχύσει περαιτέρω την αντίληψη ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια γυναικεία ασθένεια. Έτσι, οι άντρες μπορεί να αντιμετωπίσουν αισθήματα αμηχανίας, να νιώθουν ότι πάσχουν από μια “γυναικεία” ασθένεια και να έχουν δυσκολίες να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την ψυχική υγεία.

Η κουλτούρα της σιωπής λοιπόν γύρω από το θέμα μπορεί να  οδηγήσει τους άνδρες στην αποφυγή της αντιμετώπισης, οι οποίοι μπορεί να καθυστερήσουν την αναζήτηση κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Η έλλειψη κατανόησης και ενημέρωσης για τον ανδρικό καρκίνο του μαστού μπορεί να περιορίσει την υγειονομική περίθαλψη και  κοινωνική υποστήριξη που λαμβάνουν οι άνδρες. Ορισμένοι μπορεί να δυσκολεύονται να μοιραστούν την εμπειρία τους με φίλους ή οικογένεια, ή να αισθάνονται ότι οι διαθέσιμοι πόροι υποστήριξης είναι προσανατολισμένοι στις γυναίκες. 

Καρκίνος Μαστού στους άνδρες και Ψυχική Υγελια, Ειρήνη Τσιτσιπά, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπέυτρια

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η αύξηση της ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στίγματος και της απομόνωσης. Η συζήτηση γύρω από τον ανδρικό καρκίνο του μαστού μπορεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να διευκολύνει τους άνδρες να αναζητήσουν βοήθεια.

Επίσης, έχει φανεί πως οι ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο, βελτιώνουν την διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα ερευνητικά δεδομένα που να επικεντρώνονται στους άνδρες. 

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες δεν είναι μόνο μια σωματική πρόκληση αλλά και μια ψυχολογική δοκιμασία. Η σωστή ενημέρωση, η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη και η δημιουργία ενός συστήματος υποστήριξης μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συνοδεύουν αυτήν την ασθένεια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η επίγνωση των παραγόντων κινδύνου είναι κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση.

 

Βιβλιογραφία:

Abboah-Offei, M., Bayuo, J., Salifu, Y., Afolabi, O., & Akudjedu, T. N. (2024). Experiences and perceptions of men following breast cancer diagnosis: a mixed method systematic review. BMC cancer, 24(1), 179.

Brain, K., Williams, B., Iredale, R., France, L., & Gray, J. (2006). Psychological distress in men with breast cancer. Journal of Clinical Oncology, 24(1), 95-101.

Deldar, R., Sayyed, A. A., Towfighi, P., Aminpour, N., Sogunro, O., Son, J. D., … & Song, D. H. (2022). Postmastectomy reconstruction in male breast cancer. The breast journal, 2022(1), 5482261.

Dozier, R. (2005). Beards, breasts, and bodies: Doing sex in a gendered world. Gender & Society, 19(3), 297-316.

Fox, S., Speirs, V., & Shaaban, A. M. (2022). Male breast cancer: an update. Virchows Archiv, 480(1), 85-93.

Kowalski, C., Steffen, P., Ernstmann, N., Wuerstlein, R., Harbeck, N., & Pfaff, H. (2012). Health-related quality of life in male breast cancer patients. Breast cancer research and treatment, 133, 753-757.

Ye, M., Qiu, L., Jin, Y., & Huang, Y. (2024). Stakeholders’ experiences and perceptions of male breast cancer: A qualitative evidence synthesis. The Breast, 103694.

Επικοινωνήστε άμεσα

Καλέστε με ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσω άμεσα μαζί σας. Θα έχετε απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις εντός 24 ωρών τις εργάσιμες ημέρες.