Συχνές Ερωτήσεις

Γενικές ερωτήσεις

Εδώ μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε γενικές ερωτήσεις σχετικά με την ψυχοθεραπεία και τον τρόπο πραγματοποίησης των συνεδριών.

1. Τι συζητάμε στο πρώτο ραντεβού;

Το πρώτο μας ραντεβού θα πραγματοποιηθεί είτε δια ζώσης στο γραφείο μου στη Λάρισα είτε online. Το πρώτο ραντεβού είναι στην ουσία ο «χώρος» και ο χρόνος που θα γνωριστούμε. Θα συζητήσουμε τον λόγο ή τους λόγους που θέλετε να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο, θα μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες αυτού που σας απασχολεί, πότε άρχισε, πόσο συχνά εμφανίζετε , ποιους τομείς της ζωής σας επηρεάζει και με ποιον τρόπο. Θα συζητήσουμε επίσης σχετικά με τα επόμενα βήματα και αν χρειαστεί θα συμφωνήσουμε σε ένα θεραπευτικό πλάνο.

2. Τι περίπου θα με ρωτήσει ένας ψυχολόγος τις πρώτες φορές?

Ο ψυχολόγος θα κάνει μια σειρά από ερωτήσεις για να κατανοήσει το πρόβλημα, το ιστορικό και τις ανάγκες σας. Ορισμένες από τις ερωτήσεις αφορούν τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, το πότε ξεκίνησαν, αν υπήρξε συγκεκριμένη αφορμή που τα έκανε να εμφανιστούν, τον τρόπο που επηρεάζουν την καθημερινότητα σας και τα συναισθήματα σας. Επίσης, θα συζητήσουμε το αν είχατε προηγούμενη συνεργασία με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα θέλατε να επιτύχετε στο παρόν με την ψυχοθεραπεία και ποιες οι προσδοκίες σας σχετικά με αυτή. Αυτές, είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που βοηθούν τον ψυχολόγο να κατανοήσει την κατάστασή σας και να καθοδηγήσει τη θεραπευτική διαδικασία προς την κατεύθυνση που είναι πιο κατάλληλη για εσάς. Αν και αυτές οι ερωτήσεις φαίνονται συνηθισμένες, η συζήτηση προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες τις δικές σας.

3. Τι γίνεται αν δεν νιώθω άνετα να μιλήσω για τα προσωπικά μου από την πρώτη στιγμή;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην νιώσετε άνετα ή να δυσκολευτείτε στο να μιλήσετε για προσωπικά θέματα με τον ψυχολόγο σας, ειδικά στην αρχή της θεραπείας. Ο ψυχολόγος είναι εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις και μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση:

  • Δώστε χρόνο: Η εμπιστοσύνη μεταξύ εσάς και του ψυχολόγου σας χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί. Δεν αναμένεται να αισθάνεστε άνετα αμέσως. Η σχέση με τον ψυχολόγο μπορεί να εξελιχθεί με τον καιρό καθώς αρχίζετε να τον γνωρίζετε και να νιώθετε πιο άνετα.
  • Μιλήστε για το ότι δεν νιώθετε άνετα να μιλήσετε ανοιχτά: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με τον ψυχολόγο ο οποίος θα μπορέσει να προσαρμόσει την προσέγγιση του στις δικές σας ανάγκες.
  • Ανακαλύψτε τον λόγο: Προσπαθήστε να κατανοήσετε γιατί αισθάνεστε δυσκολία να μιλήσετε. Μπορεί να έχετε φόβο της κριτικής, της εκθέσεως, ή της αποκάλυψης προσωπικών λεπτομερειών. Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν αυτοί οι φόβοι και να συζητηθούν.

4. Τι ισχύει με το απόρρητο;

Το απόρρητο είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας στην ψυχοθεραπεία. Οι ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές τηρούν αυστηρές ηθικές και νομικές υποχρεώσεις για τη διατήρηση του απορρήτου των πληροφοριών που αποκτούν κατά την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες τους.

Συγκεκριμένα, με τον νόμο 991/79, άρθρο 9 καθιερώνεται το επαγγελματικό απόρρητο του ψυχολόγου και προβλέπεται ότι ο ψυχολόγος πρέπει να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για όσα μαθαίνει, ή αντιλαμβάνεται κατά την άσκηση τον επαγγέλματός του (Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων).

Με άλλα λόγια, ο ψυχολόγος δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες για τον πελάτη του χωρίς τη συγκατάθεσή του. Ωστόσο, το απόρρητο παύει να υφίσταται σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου ο ψυχολόγος έχει σχηματίσει τη γνώμη ότι η ασφάλεια, η ζωή, ή η σωματική ακεραιότητα του πελάτη ή τρίτων ατόμων κινδυνεύει.

Το γραφείο τηρεί τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).

5. Πόσο διαρκεί η συνεδρία;

Η συνεδρία διαρκεί 55 λεπτά.

6. Πόσο κοστίζει η συνεδρία;

Θεωρώ πως η ψυχοθεραπεία δεν πρέπει να είναι «πολυτέλεια» και έτσι οι τιμές των συνεδριών έχουν διαμορφωθεί ώστε να είναι προσιτές σε όλους. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερες λεπτομέρειες.

7. Πόσο συχνά γίνονται οι συνεδρίες;

Οι συνεδρίες προτείνεται να γίνονται μία φορά την εβδομάδα σε μέρα και ώρα που θα έχουμε συμφωνήσει. Δεν χρειάζεται να είναι πάντα ίδια ώρα και μέρα εάν αυτό δεν βολεύει. Ωστόσο, εάν το παραπάνω δεν είναι εφικτό, μπορούμε να κάνουμε μία συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες. Η συχνότητα των συνεδριών είναι κάτι που θα το συνεννοηθούμε μεταξύ μας.

8. Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία;

Γενικά, η Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μιας βραχείας μορφής ψυχοθεραπεία και συνήθως διαρκεί λίγους μήνες. Ωστόσο σε αυτό το ερώτημα, δεν υπάρχει μία απάντηση που να ταιριάζει σε όλους καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του προσωπικό ρυθμό. Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας καθορίζεται επίσης και από άλλους παράγοντες όπως από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, την ένταση των συμπτωμάτων που βιώνετε, το στρες που προκαλείται από τα συμπτώματα κα.

9. Γιατί να μιλήσω σε κάποιον άγνωστο και όχι στους φίλους ή την οικογένεια μου;

Αναμφισβήτητα οι φίλοι και η οικογένεια έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική μας ευημερία, μπορούν να προσφέρουν συμπαράσταση σε δύσκολες στιγμές, να ακούσουν και να προσφέρουν συμβουλές.

Το να μιλήσετε ωστόσο με ένα ειδικό ψυχικής υγείας είναι κάτι πολύ διαφορετικό και από το να συζητήσετε με φίλους και οικογένεια αλλά και από το απλά «να τα πείτε σε έναν ξένο».

Αυτό, διότι ο ψυχολόγος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος να κατανοεί την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα μοτίβα αυτής και να παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη για διάφορα θέματα (πχ. ψυχικής υγείας, σχέσεων, κα). Η προσέγγιση του βασίζεται σε επιστημονικές μεθόδους κάτι που του επιτρέπει να παρέχει αντικειμενική, χωρίς προκαταλήψεις και εξειδικευμένη υποστήριξη. Με άλλα λόγια, ο ψυχολόγος έχει την επαγγελματική κατάρτιση, την αντικειμενικότητα που χρειάζεται και τα εργαλεία για να σας ενθαρρύνει να κατανοήσετε σε βάθος τη συμπεριφορά σας και να σας υποστηρίξει να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης που είναι κατάλληλοι για εσάς. Επίσης, οι συνεδρίες με έναν ψυχολόγο είναι απόλυτα εμπιστευτικές και μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα για οποιοδήποτε θέμα χωρίς να ανησυχείτε μήπως αυτά που θα πείτε διαρρεύσουν.

Οι φίλοι σίγουρα προσφέρουν σημαντική υποστήριξη και συναισθηματική σύνδεση, ωστόσο η επαγγελματική υποστήριξη ενός ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή μπορεί να παρέχει εξειδικευμένη βοήθεια και εργαλεία για την αντιμετώπιση πιο σύνθετων και προβληματικών καταστάσεων.

Ερωτήσεις σχετικά με θεραπεία online

Εδώ μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε γενικές ερωτήσεις που αφορούν βασικά θέματα των online συνεδριών και τον τρόπο πραγματοποίησης τους.

1. Σε ποιους απευθύνεται η διαδικτυακή (online) ψυχοθεραπεία;

Η online ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε πληθώρα ανθρώπων. Ενδεικτικά, απευθύνεται:

  • Σε ανθρώπους που μπορεί να κατοικούν σε απομονωμένες  περιοχές ή σε μέρη που δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες.
  • Σε άτομα που οι ρυθμοί της ζωής τους δεν τους επιτρέπουν να αφιερώσουν χρόνο στην μετακίνηση στο γραφείο.
  • Σε άτομα με δυσκολίες κίνησης ή άλλα προβλήματα υγείας.
  • Σε άτομα που θα ήθελαν να γνωρίσουν τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας από το οικείο τους περιβάλλον.
  • Σε Έλληνες που διαβιούν στο εξωτερικό και επιθυμούν να κάνουν ψυχοθεραπεία στη μητρική τους γλώσσα.

2. Πως πραγματοποιούνται οι online συνεδρίες;

Οι online συνεδρίες είναι εξαιρετικά εύκολο να πραγματοποιηθούν. Απαιτείται ένας ιδιωτικός και ήσυχος χώρος, ένας φορητός ή σταθερός υπολογιστής με μια κάμερα, και μια καλή σύνδεση στο internet.

Οι online συνεδρίες πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος Skype ή το Zoom. Μπορείτε να τις εγκαταστήσετε δωρεάν πριν από την πρώτη μας συνάντηση.

3. Είναι η online θεραπεία αποτελεσματική;

Η online ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματική σε πολλές περιπτώσεις και για πολλούς ανθρώπους. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου φαίνεται έχουν παρόμοια αποτελέσματα με αυτούς που κάνουν θεραπεία δια ζώσης (πχ για θέματα άγχους, κατάθλιψης).

Σε κάποιες περιπτώσεις, η online ψυχοθεραπεία μπορεί να έχει ακόμη και ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως η προσβασιμότητα και η άνεση.

Συγκεκριμένα μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα που:

  • Διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν τους είναι καθόλου εύκολο να συναντηθούν δια ζώσης με τον/την ψυχολόγο τους.
  • Είναι φροντιστές μικρών παιδιών ή ατόμων που έχουν κάποια νόσο και δεν είναι εφικτό να λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι.
  • Έχουν ειδικές φοβίες που δεν τους επιτρέπουν εύκολα να βγουν εκτός σπιτιού.
  • Είναι πολύ απασχολημένοι με τις καθημερινές δραστηριότητές τους και δεν μπορούν να βρουν χρόνο για τις μετακινήσεις από και προς το γραφείο του ψυχολόγου.
  • Ταξιδεύουν πολύ συχνά και δεν μένουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος.

 

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη από οπουδήποτε, αρκεί να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, εξαλείφοντας τους περιορισμούς γεωγραφικής τοποθεσίας. Επίσης, άτομα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω κάποιων φόβων ή κοινωνικών περιορισμών μπορούν να επωφεληθούν από την online προσέγγιση. Τέλος κάποιοι μπορεί απλά να αισθάνονται πιο άνετα να μιλήσουν μέσω του υπολογιστή τους και από την άνεση του οικείου τους περιβάλλοντος.

Ωστόσο, όπως και σε κάθε μορφή θεραπείας, η επιτυχία της online ψυχοθεραπείας μπορεί να εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης μεταξύ του πελάτη και του θεραπευτή, της σοβαρότητας του προβλήματος, της έντασης των συμπτωμάτων και της συνέπειας στη συμμετοχή στις συνεδρίες. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα σε μια συγκεκριμένη μορφή θεραπείας, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν προτίμηση για διαφορετικό είδος επαφής.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε τη μορφή θεραπείας που σας είναι πιο ευχάριστη, άνετη και βοηθητική για τις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.

4. Μπορούμε να επικοινωνούμε μόνο με μηνύματα;

Δυστυχώς αυτή η υπηρεσία δεν προσφέρεται.
Αυτό, διότι η έλλειψη της άμεσης αλληλεπίδρασης μπορεί να περιορίσει την κατανόηση των σκέψεων/συναισθημάτων/προβληματισμών του πελάτη, όπως και των μη λεκτικών σημάτων και να οδηγήσει σε παρερμηνείες. Ορισμένα συναισθήματα μπορεί να είναι δύσκολο να εκφραστούν ή να κατανοηθούν πλήρως μέσω γραπτών μηνυμάτων. Επίσης, οι σύντομες και περιορισμένες απαντήσεις μπορεί να μην επιτρέπουν την πλήρη διερεύνηση σύνθετων προβλημάτων κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Ψυχοθεραπεία

Βοηθά στην κατανόηση και διαχείριση των σκέψεων και συναισθημάτων. Ωφέλιμη για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής.

Ξεκινήστε τώρα

Online Ψυχοθεραπεία

Σημαντική επιλογή τα τελευταία χρόνια λόγω της τεχνολογικής προόδου και της αυξανόμενης ανάγκης για ψυχολογική υποστήριξη.

Online Υποστήριξη

Ανώτατη Εκπαίδευση

Ψυχολόγος ΑΠΘ, με εξειδίκευση στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και Master στις Άνοιες από το UCL του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περισσότερα

Social Media

Συνδεθείτε μαζί μου στα social media για να ενημερώνεστε για θέματα ψυχικής υγείας, σημαντικά νέα, ομιλίες και ανακοινώσεις.

Εγγραφείτε τώρα
Footer-brain-flower_line

Μπορείτε να μιλήσετε για ό,τι σας απασχολεί.

Μη διστάζετε Μοιραστείτε το Θα σας βοηθήσει

Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού δια ζώσης ή online.

Επικοινωνήστε άμεσα

Καλέστε με ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσω άμεσα μαζί σας. Θα έχετε απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις εντός 24 ωρών τις εργάσιμες ημέρες.