Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής μη Προσδιοριζόμενες Αλλιώς είναι διατροφικές διαταραχές που δεν ταιριάζουν απόλυτα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως η ανορεξία ή η βουλιμία. Παρόλα αυτά, είναι σοβαρές και επηρεάζουν την υγεία και την ψυχολογία του ατόμου.
Παραδείγματα:
- Άτυπη ανορεξία: Το άτομο έχει όλα τα συμπτώματα της ανορεξίας, αλλά δεν έχει πολύ χαμηλό βάρος.
- Άτυπη Βουλιμία: τα επεισόδια υπερφαγίας και οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές (όπως εμετός, υπερβολική άσκηση ή χρήση καθαρτικών) συμβαίνουν λιγότερο συχνά από ό,τι απαιτείται για την επίσημη διάγνωση της βουλιμίας νευρικής.
- Άτυπη διαταραχή υπερφαγίας: Τα επεισόδια συμβαίνουν λιγότερο συχνά από όσο απαιτείται για επίσημη διάγνωση.
- Διαταραχή Purging: Το άτομο καταφεύγει σε συμπεριφορές όπως η πρόκληση εμετού ή χρήση καθαρτικών, για να ελέγξει το βάρος του, χωρίς όμως να προηγούνται επεισόδια υπερφαγίας. Διαφέρει από τη βουλιμία, καθώς στη βουλιμία οι συμπεριφορές αυτές ακολουθούν επεισόδια υπερφαγίας.
- Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας: Χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση φαγητού μετά το βραδινό γεύμα ή μετά την αφύπνιση από τον ύπνο. Μπορεί να συνοδεύεται από διαταραχές στον ύπνο και λιγότερη όρεξη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι άτυπες διαταραχές πρόσληψης τροφής, αν και δεν πληρούν τα κριτήρια για τις πιο γνωστές διαταραχές όπως η ανορεξία ή η βουλιμία, παραμένουν σοβαρές και μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του ατόμου. Όπως και οι άλλες διατροφικές διαταραχές, αυτές επηρεάζουν την ψυχική ευημερία και τη σωματική υγεία και απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η υποστήριξη από ειδικούς, όπως ψυχολόγους, διατροφολόγους και γιατρούς, είναι κρίσιμη για την ανάρρωση και την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.
Βιβλιογραφία:
American Psychiatric Association, D. S. M. T. F., & American Psychiatric Association, D. S. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5 (Vol. 5, No. 5). Washington, DC: American psychiatric association.
McCuen‐Wurst, C., Ruggieri, M., & Allison, K. C. (2018). Disordered eating and obesity: associations between binge‐eating disorder, night‐eating syndrome, and weight‐related comorbidities. Annals of the New York Academy of Sciences, 1411(1), 96-105.