Ατομική Ψυχοθεραπεία Εφήβων
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εφηβεία είναι η φάση της ζωής μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης, από τις ηλικίες 10 έως 19 ετών. Η εφηβεία αποτελεί ένα μοναδικό στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης και μια σημαντική περίοδο για τη θεμελίωση της καλής υγείας. Οι έφηβοι βιώνουν ταχεία σωματική, γνωστική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη. Αυτό, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται, σκέφτονται, λαμβάνουν αποφάσεις και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν ψυχολογικές διαταραχές, με τα ποσοστά της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών να είναι ιδιαίτερα υψηλά. Φαίνεται πως τα παραπάνω είναι σταθερά συνδεδεμένα με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση των εφήβων. Άλλες κοινές ανησυχίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι έφηβοι περιλαμβάνουν τα προβλήματα στη σχολική ή κοινωνική τους ζωή, την αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση τους, τις σχέσεις με τους γονείς τους ή τους συνομηλίκους τους, καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς.
Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία εστιάζει στην αλλαγή των σκέψεων και συμπεριφορών που μπορεί να οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει τους έφηβους να ανακαλύψουν στρατηγικές αντιμετώπισης, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση τους και να αναπτύξουν υγιείς τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων τους.
Η προσέγγιση μου είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και μπορούμε να συνεργαστούμε για πληθώρα ζητημάτων (ενδεικτικά δείτε παρακάτω):
- Αγχώδεις Διαταραχές
- Κρίσεις Πανικού
- Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
- Φοβίες
- Διαταραχές Προσωπικότητας
- Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (Ανορεξία, Βουλιμία, Υπερφαγία)
- Παχυσαρκία
- Διαταραχές Ύπνου
- Κατάθλιψη
- Διπολική Διαταραχή
- Πένθος – Απώλεια
- Χρόνιες νόσοι
- Εργασιακό στρες
- Υπογονιμότητα
- Διαχείριση θυμού
- Αλλαγές ζωής
- Χαμηλή Αυτοπεποίθηση
- Χαμηλή Αυτοεκτίμηση
- Διεκδικητική Συμπεριφορά
- Κοινωνικές Δεξιότητες
- Ακαδημαϊκα προβληματα (αναβλητικότητα, διακοπή σπουδών, δυσκολίες μελέτης, δυσκολίες οργάνωσης, δυσκολίες προσαρμογής, άγχος εξετάσεων)
- Σεξουαλικός προσανατολισμός (σεξουαλική ταυτότητα, ομοφυλόφιλες σχέσεις, αποκάλυψη – coming out)